Vergi Hukuku Alanında AVD Hukuk
Vergi yükümlülüklerini ele alan hukuk birimi vergi hukuku olarak açıklanmaktadır. Vatandaş ile devlet arasındaki vergi ilişkisi ve vatandaşların vergi ödevleri bu bölümde ele alınmaktadır.
Vergi Hukuku Nedir?
Vergi, o devlette yaşayan insanların en mühim vatandaşlık sorumlulukları arasında yer almaktadır. İnsanlar, almış oldukları hizmetler karşılığında vergi ödeme yükümlülüğüne sahip olurlar. Yaptırımları ve usulsüzlükleri önlemek amacıyla da bu alan, hukuk disiplini dahilinde geçerli olan yasalarla korunmaktadır.
Vergi hukuku nedir sorusunun cevabı olarak şunları söyleyebiliriz: Hem insanların haklarını hem de devletin vatandaş üzerindeki haklarını ele alır. Vergi borcuyla birlikte bu hususlarda yapılacak olan çeşitli işlemler ve uygulanacak adımlar da ilgili disipline göre belirlenir.
Vergi Hukuku Özellikleri Nelerdir?
Dünya ülkeleri, kamu hizmetlerini yerine getirebilmek amacıyla mal ve paraya gereksinim duyar. Mali hukuk bu kaynakların nasıl temin edileceği ve yasal süreci açıklar. Mali hukuk, iki alt hukuka ayrılmıştır. Bunlar gider hukuku ve gelir hukuku şeklindedir. Bu alanda vergiye ek olarak şerefiye, harç ve resim gibi devletin vatandaştan elde etmiş olduğu bütün gelirler yer almaktadır.
Vergi hukuku; vergi mükellefi ve devlet arasındaki vergi ilişkisinden meydana gelen ödev ve hakları ele almaktadır. Bu bağlamda öne çıkan bazı konular:
- Tahakkuk ve tahsil.
- Vergilendirme işlemleri.
- Vatandaşların vergi ödevleri.
- Devletin vergilendirme yetki alanları.
- Vergi yasalarının uygulanması.
Vergi borcunun tahsili, zamanaşımı oluşması, terkis veya takas gibi durumlar vergi borcunu sona erdirmektedir. Vergi alanında uyuşmazlıklar ve çözüm yollarının tümü de bu alanda değerlendirmeye alınmaktadır.
Devlet; kamu tüzel kişilere ve vatandaşlarına kamu hizmetleri sağlamak için vatandaştan gelen vergileri kullanmaktadır. Kamu hizmetlerinde giderlerin karşılanması maksadıyla kullanılan gelirler vergiler haricinde, vergi cezalarından, şerefiyelerden ve harçlardan elde edilmektedir.
Vergi hukuku konusu ise devlet ve bireyler arasındaki vergi ilişkisi olmaktadır. Vergi hukuku, bireyler ve devler arasındaki vergi ilişkisi nedeniyle oluşan vergi ödevlerinin özelliği, hakları ve tahsilini düzenlemektedir. Verginin özellikleri şunları içermektedir:
- Kamu harcamalarını karşılamak için tahsil edilmektedir.
- Karşılıksızdır.
- Parasal bir edinim şeklinde devlete gitmektedir.
- Vergi, devletin egemenlik gücünü meydana getirmektedir.
Vergi Hukukunun Kaynakları Nelerdir?
Vergi hukuku kaynakları kendi içinde iki ayrı bölümde incelenmektedir. Bunlar bağlayıcı kaynaklar ve tali kaynaklardır. Hepsi de düzenleyici kaynaklardır. Her ikisinin de görev bakımından farklılıkları bulunmaktadır.
Vergi Hukukunda Bağlayıcı Kaynaklar
Vergi hukukunun bağlayıcı özellikte kaynakları vardır. Bunlar kanun hükmünde kararnameler ve diğer bölümlerdir. Diğer kısımlar bakanlar kurulunun düzenlediği kararlar ve uluslararası vergi anlaşmalarını içermektedir.
Vergi Hukukunda Tali Kaynaklar
Vergi hukukunun tali kaynakları yani yardımcı kaynakları ise sadece gündemde yer alan düzenlemelerin özelliklerine göre belirlenen kaynaklardır. Bunlar; genelge, özelge, gelenek ve görenekler, örf ve adetler, genel tebliğler şeklindedir.
Vergi Hukuku İlkeleri Nelerdir?
Vergi hukuku ilkeleri söz konusu olduğunda kanunilik, eşitlik, adalet gibi ilkelere uyulması zorunludur. Vergi hukukunun ilkeleri şunları içermektedir:
- Yasallık.
- Adaletli ve dengeli dağılım ilkesi.
- Genellik ve eşitliğe uygunluk.
- Mali güce göre alınması.
- Kamu giderlerini karşılamak amacıyla alınması.
Vergi Hukuku Dava Türleri Nelerdir?
Vergi hukuku davaları, vergi borcu nedeni ile bireyler ve devlet arasında ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkların görüldüğü ve bunların çözüme kavuşturulmasını sağlayan davalardır. Vergi davası insanlar ve devlet arasındaki menfaat dengesini teşvik etmeye yarar sağlamaktadır. Vergi hukuku dava türleri genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:
- Şikâyet-düzeltme başvurusu üzerine tesis edilen zımni ret ya da ret işlemlerine karşı açılacak olan iptal davaları.
- Beyannameler üzerinde tahakkuk ettirilen ceza ve vergilerin iptali.
- Taşınmaz ya da araç alım satım işlemleri sebebi ile vergi idarelerince tesis edilen mükellefiyetlerin ve kesilen cezaların iptali davaları.
- Belge veya defterlerin incelemeye ibraz edilmemesi sebebi ile yapılan katma değer vergisi tarhiyatlarına dair iptal davası.
- Kurumlar/gelir vergisi ile geçici vergiye dair iptal davaları.
- Şahıs ve sermaye şirketlerinin ödeme emirleri ve haklarında tesis edilen satış ve haciz işlemlerinin iptali davaları.
- Özel esaslara alma ve özel esaslardan genel esaslara geçirilme isteminin reddine dair iptal davası.
- İhtiyati tahakkuk ile satış işleminin, ihtiyati haczin, e-haczin ve haczin iptali davaları.
- Ödeme emrinin iptali davaları.
- Her çeşit vergi ve ceza ihbarnamelerinin iptali davaları.
Vergi Hukuku Çalışma Alanlarımız
Vergi hukuku hususunda deneyim ve tecrübeye sahip AVD Hukuk Bürosu’nun siz değerli müvekkillerimize, vergi hukukuna dair verdiğimiz başlıca hizmetler şunları kapsamaktadır:
- Her türlü vergi uyuşmazlığı hususu.
- Bölünme, devralma, birleşme evvelinde vergisel risk tespiti, vergi planlaması, firmaların vergisel bakımdan yeniden yapılandırılması.
- Vergi inceleme raporlarının değerlendirilmesi, vergi incelemelerinde teknik doküman ve listelerin hazır edilmesi.
- Vergi incelemesi ve transfer fiyatlandırması alanında danışmanlık.
- Yurt içi vergi ve uluslararası vergi hususlarında danışmanlık.
- İdari makamlardan görüş ve özelge alınması.
- Firmaların vergisel bakımdan yapılandırılması, uzlaşma hususunda vergi danışmanlığı.
- Vergi hukuku cezalarının uzlaşma ile çözülmesinin sağlanması.
- Vergi ihtilaflarına dair teknik ve hukuki destek.
- Vergi yapılandırma süreçleri için başvuru ve takibi.
- Vergi uyuşmazlıklarının ortadan kaldırılması amacıyla idare nezdinde uzlaşmaya başvurma.
- Danıştay, bölge idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde bulunan davalarda hukuki ve teknik destek sağlanması ve çözüm sunulması.
- Resen tahakkuk ve kesilen usulsüzlük cezalarının iptali için dava açılması ve ilgili davanın takibi.
Müvekkil öncelikli anlayışımız, vergi hukuku davalarındaki deneyimimiz ve alanında tam donanımlı avukatlarımız ile AVD Hukuk olarak; en iyi hukuki danışmanlığı sunuyoruz.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.