Türkiye’de İş Hukuku, çalışanlar ve işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyen önemli bir alandır. Bu makalede işçinin işverene olan sadakat yükümlülüğünü Türk Borçlar Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu perspektifinden ele alarak, bu konuda oluşabilecek uyuşmazlıkları ve işverenlerin haklarını ve bu konuda “AVD HUKUK” olarak müvekkillerimize sunduğumuz hukuki hizmetleri inceleyeceğiz.
İşverene Karşı Sadakat Yükümlülüğü Nedir?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 396. Maddesinde söz konusu husus düzenlenmiştir. Buna göre işçi yüklendiği işi özenle yapmak ve işverenin menfaatinin korunmasında sadakatle davranmak zorundadır. Buradaki sadakat hususu işçinin işverenin haklı menfaatini zedeleyecek her husustan kaçınması anlamına gelmektedir. Örneğin işçi hizmet ilişkisi devam ettiği sürece bir ücret karşılığında üçüncü kişiye hizmette bulunamaz ve işvereni ile rekabete girişemez.
Uyuşmazlıkların Kaynağı:
- Rekabet Yasağı Borcu: Bu borçtan söz edebilmek için, tarafların rekabet yasağı sözleşmesi yapması ya da iş sözleşmesine rekabet yasağı kaydı konulması gerekmemektedir. Taraflar arasında bir iş sözleşmesi kurulmasıyla birlikte işçi açısından işvereni ile rekabet etme yasağı doğmaktadır. Rekabet yasağı sözleşmesinin amacı, işçinin işletmede öğrendiği bilgileri, iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverenin aleyhine onunla rekabet edecek şekilde kullanmasını engellemektir.
- İşyerine Ait Eşyalara İlişkin Özen Borcu: İşçi, işverene ait makineleri, araç ve gereçleri, teknik sistemleri, tesisleri ve taşıtları usulüne uygun olarak kullanmak ve bunlarla birlikte işin görülmesi için kendisine teslim edilmiş olan malzemeye özen göstermekle yükümlüdür.
- Sır Saklama Yükümlülüğü: İşçi açısından sır saklama yükümlülüğü esasen iş veya işyeriyle ilgili öğrendiği bilgileri koruma ve başkalarına açıklamama borcunu içermektedir. Söz konusu sır sadece “meslek sırrı”, “işyeri sırrı” gibi kavramlardan oluşmamakta aynı zamanda yürütülen iş sebebiyle üçüncü kişilerden elde edilen bilgilerin korunması da işçinin sır saklama yükümlülüğünün kapsamına girmektedir.
İşçinin sır saklama yükümlülüğünü ihlal etmesi durumunda 4857 sayılı İş Kanunu madde 25/2-e bendi uyarınca işçinin iş akdi haklı nedene dayanarak derhal feshedebilir.
AVD HUKUK’un Hizmetleri:
“AVD HUKUK” olarak, işçinin sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesi durumlarında çıkan uyuşmazlıkları çözmek için deneyimli avukat kadromuzla hizmet vermekteyiz. Müvekkillerimize sağladığımız hizmetler şunlardır:
- Danışmanlık: Sadakat yükümlülüğünün ihlali durumunda yapılması gerekenlerle ilgili hukuki danışmanlık sağlıyoruz. Hem işverenlerin hem de işçilerin haklarını anlamalarına ve korumalarına yardımcı oluyoruz.
- Uyuşmazlık Çözümü Sadakat yükümlülüğünün ihlali nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözmek için hukuki süreçleri yönetiyoruz. Hem mahkeme içi hem de dışı çözüm yolları sunuyoruz.
- Dava Takibi: Uyuşmazlık durumunda, müvekkillerimizin davalarını baştan sona takip ediyoruz. Gerekli belgelerin düzenlenmesi, mahkemeye sunulması gibi aşamaları profesyonelce yönetiyoruz.
Sonuç
İşçinin sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesi hem işçilerin karşılaşacağı yaptırımlar hem de işverenlerin karşı karşıya gelebileceği zararlar açısından önemli bir konudur ve uyuşmazlıklara neden olabilir. “AVD HUKUK” olarak, müvekkillerimize bu konuda hukuki destek sunarak, işçilerin ve işverenlerin haklarının korunmasını sağlamaktayız. Uyuşmazlık durumunda, uzman avukatlarımızla yanınızdayız.