Ticaret Hukuku Alanında AVD Hukuk
Globalleşen ve gelişen ekonomik yapı sebebiyle, ticari işlemlerin sayısının çoğalmasından dolayı, hukuki riskler ve ticaret hukuku cezai koşulları da önem kazanmaktadır. Ticari iş ve borç ilişkileri, detaylı ve nitelikli kurallara tabi olmaktadır. Bu yüzden, olası hukuki risklerden korunmak amacıyla ticari işler yapan bireyler ve tüzel kişilerin hukuki danışmanlar vasıtası ile ilerlemelerinde yarar bulunmaktadır. Ticari işletmeler koruyucu avukatlık hizmetinden faydalanmamaları halinde, yıkıcı ve ciddi sonuçlar ile karşılaşabilmektedirler. Konuyla alakalı olarak ticaret hukuku nedir ve ticaret hukukunun özellikleri gibi detaylara değinmek gerekir.
Ticaret Hukuku Nedir?
Ticaret hukuku ne demektir açıklayalım. Gerçek ve tüzel bireyler arasında ticari ilişkileri düzenleyen hukuk dallarından biri olmaktadır. Ticaret ile ilgilenen gerçek ve tüzel kişi özelliğindeki tacirler arasında meydana gelen nitelikli işlem, iş, ticaret hukuku çek konusu gibi ticari borçlanma ilişkilerini düzenler. Ticari işletmeyi alakadar eden, yapılanma, kuruluş, çalışma biçimleri, sona erme ile ticari iş ve işlemlerde tercih edilen kıymetli evraklara dair kuralları detaylı olarak sıralamaktadır. Ticaret hukuku aynı zamanda, sigorta konusunu ticari bir faaliyet şeklinde kabul eder. Böylece sigortalama dahilindeki iş ve işlemlere de detaylı olarak yer verir.
Ticaret Hukukunun Özellikleri ve Sistemleri
Bu hukuk alanı, hukukun ticaretle alakalı bütün mevzuatı kapsayan bir alt dalı olmaktadır. İnsanlar arasındaki ticari ilişkileri düzenlemektedir. İlgili hükümler temel olarak Ticaret Kanununda toplanmıştır. Aynı zamanda Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu da ticaret hukuku kanunlarıdır.
Ticaret hukuku, ticari işlem ve işlere uygulanan bir hukuk dalıdır. Kendi başına ayrı bir hukuk alanıdır. En çok ilişkili olduğu hukuk dalları ise medeni hukuk ve borçlar hukukudur. Ticaret hukuku altı ayrı başlıkta incelenmektedir. Bunlar:
- Sigorta hukuku.
- Deniz ticareti hukuku.
- Taşıma hukuku.
- Kıymetli evrak hukuku.
- Şirketler hukuku.
- Ticari işletme hukuku.
Ticaret Hukuku Davaları Nelerdir?
Ticaret hukuku davaları söz konusu olduğunda öne çıkan dava türleri şunları içermektedir:
- Ortaklıktan çıkma davaları.
- Vergi hukukundan doğan davalar.
- Ticaret unvanına tecavüzün önlenmesi davaları.
- Şirketlerin alacak davaları.
- İflas ve iflas erteleme davaları.
- Haksız rekabet davaları.
- Diğer anonim ve limited şirket davaları.
Ticaret Hukuku Alanları Nelerdir?
Ticaret hukuku alanları, hukukun ticaretle alakalı bütün mevzuatını kaplayan alanları içermektedir. Esasen ticaret hukuku bireyler, tüccarlar ve işletmeler arasındaki ticari ilişkileri, ticari tarafların haklarını düzenleyen bir hukuk alanıdır.
Ticaret hukuku dahilinde görülen ticaret hukuku davaları, Asliye Hukuk Mahkemesi ve Asliye Ticaret Mahkemelerinde görülmektedir. Bu bağlamda ticaret hukuku alanları; sigorta hukuku, rekabet hukuku, fikri mülkiyet hukuku, sermaye piyasası hukuku, deniz ticaret hukuku, kıymetli evrak hukuku, taşıma hukuku, ticari işletme hukuku ve şirketler hukuku şeklindedir. Yabancı ve yerli firmaların kuruluş, infisah, birleşme ve devralma gibi işlemleri de yine ticaret hukuk kapsamı dahilindedir. Ticaret hukuku alanlarına dahil olan konulardan en önemlileri şunlar:
- Lisans sözleşmeleri.
- İnşaat sözleşmeleri.
- Sigorta sözleşmeleri.
- Acente sözleşmeleri.
- Satın alma sözleşmeleri.
- Ariyet sözleşmeleri.
- Bayilik sözleşmeleri.
- İş sözleşmeleri.
- Paylaştırma sözleşmeleri.
- Ortaklık sözleşmeleri.
- Hizmet, yönetim ve danışmanlık sözleşmeleri.
- Sermaye artırımı ve indirimi yapılması.
- Haksız rekabet sebebi ile ortakların uğramış olduğu zararların tazmini.
- Genel kurul toplantılarının yapılması.
- Şirket adının ve unvanının korunması.
- Müvekkil firmanın verecek ve alacak davaları ve icra takiplerinin değerlendirilmesi ve takibi.
Ticaret Hukuku Alanında Verdiğimiz Hizmetler
AVD Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize ticaret hukuku alanında verdiğimiz hukuki danışmanlık konuları:
- Müvekkillerin sözlü savunmalar ve soruşturmalar esnasında temsil edilmesi.
- Ceza ve idare hukuku alanında gümrük, kurumlar vergisi, vergilendirme, kamu ihaleleri, kaçakçılık ile sermaye piyasası, yolsuzlukla mücadele uygulamaları ve rekabet hukuku uygulamalarına uyum çalışmaları hakkında hukuki danışmanlık hizmeti.
- Şirket ve ticaret davalarında; ithalat ve ihracat konuları, yetkili satıcı ilişkileri, haksız rekabet, büyük miktarda alacakların tespiti, şirketlerin iflas ve tasfiyesi gibi alanlarda danışmanlık.
- Sermaye piyasası ile uyum çalışmaları ve banka hukuku sebebiyle meydana gelen ihtilafların yönetilmesi konusunda danışmanlık.
- Firmaların genel kurul toplantılarıyla yönetici ve yönetim sorumluluğunun denetlenmesi, kayyum atanmasının sağlanması, geçici yöneyim uygulamaları gibi hususlarda hukuki destek.
- Şirketler hukukundan meydana gelen dava ve anlaşmazlıklarda ve bu alana dair ceza ve idari davalarda müvekkili temsil etmek.
- Rekabet hukuku kurallarına uyum hususunda danışmanlık verilmesi.
- Azınlık haklarının korunması ve bu işlemlere dair ön araştırmaların gerçekleştirilmesi.
- Mal varlığı ve hisse satış sözleşmelerinin müzakeresinin ve anlaşmasının sağlanması sırasında hukuki destek.
- Devralma, birleşme, halka açılma, özelleştirme sözleşmelerinin hazırlanması.
- Her çeşit konuda ticari sözleşmelerin müzakere edilmesi ve ilgili sözleşmelerin hazırlanması.
- Proje finansmanı için teminatlar oluşturulması ve kredi sözleşmelerinin hazırlanması konusunda hukuki destek.
- Kurumsal yönetim danışmanlığı.
- Günlük ticari işlem hususlarında danışmanlık hizmeti verilmesi.
- Ortak girişimlerin ve şirketlerin hızlı ve kolay bir şekilde kurulması.
- Kredi sözleşmeleri.
- İşletmeler arası araştırma ve geliştirme sözleşmeleri.
- Uzun, kısa ve orta vadeli tedarik sözleşmeleri.
- Teminat sözleşmeleri.
- Gizlilik sözleşmeleri.
- Ortaklık sözleşmeleri.
- Hisse devir sözleşmeleri.
- Niyet mektubu ve telif mektubu.
Hukuki çözümlemelerinde kalite, kalıcılık, hızlılık ve doğruluğu ilke edinen AVD Hukuk Bürosu, çalışma alanlarında disiplin ve etik kurallarından taviz vermeden, müvekkillerine hukuki temelde her çeşit desteği sunmaya daima hazırdır. Ticari Hukuku davalarındaki deneyimimiz ve uzman avukat kadromuz ile siz değerli müvekkillerimize hukuki destek sağlamak için varız.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.