Uyuşmazlık Çözümü ve Tahkim Alanında AVD Hukuk
AVD Hukuk Bürosu; uyuşmazlık çözümü ve tahkim hususlarında da en iyi hukuki desteği sağlamaktadır. Alanında uzman ve eğitimli olan hukukçularımız, uyuşmazlık çözümü ve tahkim konularında her daim yanınızda!
Arabuluculuk Nedir?
Alternatif uyuşmazlık çözüm tekniklerinden arabuluculuk ve uzlaşma, günümüzde yaygın ve etkin bir şekilde kullanılır. Arabuluculuk, uzmanlık eğitimi almış, bağımsız ve tarafsız üçüncü bir şahıs tarafından yürütülen ve tarafların bir araya gelerek uyuşmazlık durumlarına dair bir çözüm süreci geliştirmelerini mümkün kılan ihtiyari bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Uzlaşma kurumu ise uyuşmazlığın yargı dışı yolla ve ancak adli makamların deneyimi ile çözüme kavuşturulmasını hedefleyen bir yöntemdir. Mağdur ve failin suçtan doğan zararın giderilmesi hususunda anlaşmalarına bağlı şekilde, devletin de ceza soruşturması ve kovuşturması durumundan vazgeçmesi ve suçun işlenmesi ile bozulan toplumsal düzenin, barış yolu ile tekrardan tesisini sağlayıcı özellikte bir hukuksal kurum şeklinde tanımlanır.
İhtiyari Arabuluculuk Nedir?
Bir özel hukuk durumunun uyuşmazlığının çözülmesi amacıyla, davayı açmadan evvel veya dava esnasında kendi talebiyle arabulucuya başvurması halidir. Bir diğer ifade ile piyasadaki bir arabulucuya gitme zorunluluğu olmadığı halde uyuşmazlığı çözüme kavuşturmak için dava öncesinde arabulucuya başvurmaktır.
Hangi Uyuşmazlık ve Davalar İçin Arabuluculuğa Başvuru Yapılmaz?
İlgili tarafların üzerinde tasarruf edemeyecekleri hukuki terimler ile alakalı uyuşmazlıklar için arabuluculuk seçilemez. Kamu yönetimine ek olarak özel hukuk tartışmaları hakkında bazı hukuki sorunlar da arabuluculuk ile çözülememektedir. Şunu açıklamak gerekir ki, ceza muhakemesi kanununa göre uzlaştırma dahilinde olan bir suçla bağlantılı uyuşmazlıklar da arabuluculuğa dahil değildir.
Zorunlu Arabuluculuk Nedir?
Bir diğer ismi dava şartı olan arabuluculuk, dava öncesinde, arabulucuya başvuruyu zorunlu kılmaktadır. İş edinimlerinden elde edilen birikimler ve ticaret birikimlerinden oluşan uyuşmazlıklar için zorunlu arabuluculuk uygulanmaktadır. Arabulucu öncesinde mahkemeye açılan bu davalar için ret verilmektedir.
Arabuluculuğun Avantajları Nelerdir?
Arabuluculuk birçok avantaj sunar. Bunlar:
- İnsanlar arasındaki ilişkileri korur: Bir kazan-kazan tekniğidir. Bir tarafın kazandığı diğer tarafın kaybettiği klasik dava yoluna karşı çıkan, her iki taraf için barışçıl çözüm sunan bir yöntemdir.
- Hızlı çözüm sağlar: Davaya konu olan gelişmeleri mahkeme tarafından aylarca hatta yıllarca beklemek yerine arabuluculuk ile saatler içinde çözüm elde etmek mümkündür. Yaşanan uyuşmazlık sorununun kısa zaman içinde çözülmesi, arabuluculuğun en mühim özelliğidir.
- Gizlidir: Arabuluculukta ikrarlar, teklifler, belgeler ve görüşler gizlidir. Bu yüzden her konu masaya yatırılabilir.
Arabuluculuğu Kimler Yapabilir?
Kimler arabuluculuk yapabilir sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun, meslekte beş seneyi dolduran ve arabuluculuk hakkında temel bilgiler, müzakere, iletişim, uyuşmazlık yöntemleri, davranışsal psikoloji gibi eğitimleri alan kişiler arabuluculuk yapabilir. Bakanlık tarafından yapılan yazılı sınavda başarı elde edenler, arabuluculuk siciline kaydedilmiş olunur.
Neden Arabulucuya Başvurulmalı?
Mahkemelerdeki iş yükünün fazla oluşu ve dava sürelerinin uzunluğu yadsınamaz bir gerçek. Sistemin aksayan taraflarını ortadan kaldırma ve toplumsal barış anlayışını teşvik etmek amacıyla arabuluculuk faaliyeti önem kazanır. Yargı sisteminin rahatlamasına zemin hazırlayacak olan arabuluculuğun, birçok alanda zorunlu hale geleceği düşünülmektedir. Süreci hızlandırmak ve kazan-kazan sonucu elde etmek için arabuluculuk yöntemi tercih edilebilir.
Tahkim Nedir?
Tahkim, kanunun tahkim aracılığı ile çözümlenmesine izin veren hususların kapsamı dahil olmak üzere, kuruluşlarla diğer insanlar ya da firmalar arasında doğmuş ya da doğabilecek uyuşmazlıkların devlet yargısında çözümlenmesi yerine, hakemler vasıtası ile çözümlenmesi hususunda hüküm anlaşmalarını yürüten uygulamalardır. Dünyada uluslararası uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasında en fazla kullanılan tekniktir. Esasen tahkim, uyuşmazlıkların devlet yargısı haricinde, özel bir organ aracılılığıyla çözümlenmesi halidir. Tahkim mahkemeleri çoğunlukla bir ya da üç hakemden meydana gelmektedir. Bu mahkemelerin temel görevi, hukuk kurallarını uygulamak üzere, uyuşmazlıkların çözümünde bir tahkim kararı verilmesidir. Her tahkim süreci tarafların karşılıklı anlaşmalarıyla tanzim ve imzalanan yazılı anlaşmalara bağlı olmaktadır.
Eğer taraflar bir uyuşmazlığın devlet mahkemeleri yerine ilgili tahkim kurulunca çözülmesi hususunda anlaşmaya vardılar ise bu anlaşma da tahkim anlaşması şeklinde isimlendirilmektedir. Usul kurallarının belirlenmesi bakımından tahkim, hakemlere ve taraflara mühim oranda serbestlik ve esneklik sunmaktadır. İlgili taraflar hakemleri, tahkim yerini ya da tahkim süresinin dilini belirleyebilirler.
Uyuşmazlık Çözümü ve Tahkim Çözümlerimiz
AVD Hukuk olarak; uyuşmazlık çözümü ve tahkim hususunda deneyimli ve uzmanız. Eğitimli ekibimiz sayesinde uyuşmazlık çözümünde etkin rol oynuyoruz. Derin bilgi birikimimiz ve tecrübemiz nedeniyle problemlere büyük pencereden bakabiliyoruz ve problemin çözümü için doğru yollar bulabiliyoruz. Bu alanda sunduğumuz başlıca hizmetler:
- Ülkemizde arabuluculuk ve uluslararası arabuluculuk gibi çeşitli uyuşmazlık yöntemleri.
- Yurtiçinde tahkim davalarının takibi.
- Uluslararası tahkim merkezleri kurallarına tabi tahkim davalarının yürütülmesi.
- Uluslararası tahkim kararlarının ülkemizde analizine dair davaların takibi.
AVD Hukuk Bürosu tahkim ve uyuşmazlık çözümleri birimi, arabuluculuk ve tahkim eğitimi almış hukukçularımız tarafından yürütülmektedir. Uyuşmazlıklarınızı en kısa zaman içinde ve en uygun maliyet ile çözüme kavuşturmaktayız.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.