Kira Hukuku Alanında AVD Hukuk
AVD Hukuk olarak; kira hukuku davalarında deneyimli ve uzmanız. Kira tutarlarını yükseltmek için kira tespit davası, kiranın ödenmemesi sebebiyle tahliye davası, gereksinim sebebiyle kiracının tahliyesi, konut ve iş yeri kira sözleşmelerinin hazırlanması, tahliye taahhüdünün hazırlanması ve gereksinim nedeniyle tahliye gibi hususlarda hukuki destek vermekteyiz. Hukukçu ekibimiz; kira davaları ve kira hukuku konularında edindikleri tecrübe ve bilgi dahilinde, müvekkillerine en etkili sonuçları sağlamak amacıyla hukuki yardım hizmeti sağlamaktadır.
Kira Sözleşmeleri Nedir?
Yararlanma ve kullanma hakkı tanıyan ve iki taraflı borç yükleyen bir sözleşme türü olan kira sözleşmesi, uygulamada sıklıkla kullanılmaktadır ve beraberinde de pek çok hukuki problem getirmektedir. İş yeri ve konut kiraları gibi bilinen kiralar haricinde, finansal kiralamalar, ürün hasılat kirası, filo kiralaması gibi çok farklı türde kira sözleşmeleri vardır.
İş Yeri ve Konut Kira Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kira hukuku avukatı bulunan ekibimiz, kira sözleşmelerinin hazırlanmasında ve revize edilmesinde hem kiracıya hem de kiraya verene avukatlık desteği sağlamaktadır. Kira sözleşmesi, herhangi bir şekil koşuluna bağlı olmadan yazılı veya sözlü biçimde yapılabilmektedir. Fakat meydana gelebilecek hukuki anlaşmazlıklarda kira sözleşmesinin varlığının ve koşullarının ispatı bakımından yazılı olarak yapılmasında yarar bulunmaktadır.
Bunlara ek olarak kira sözleşmelerinin noter nezdinde imzalanması ve noter tarafından bu imzaların tasdik edilmesi de ilgili tarafların daha sonra imzalarını inkar etme durumlarının önüne geçer. Kiracı bakımından kiracılık haklarını üçüncü şahıslara karşı garanti altına alınabilmesi açısından bu sözleşmenin tapuya şerh edilmesi son derece faydalıdır.
Kira sözleşmesinde evin mevcut hali, demirbaşların listesi ve durumları da kesinlikle açıklanmalıdır. Faturalar, aidat ve kira sözleşmesine dair doğabilecek masrafların da kim tarafından üstlenileceği muhakkak belirtilmelidir. Yapılan masraflar ve depozito gibi bedeller kira sözleşmesinde yazmalıdır. Kira sözleşmesinde sonraki zamanlarda uygulanacak olan kira artışı da belirlenmeli ve kayıt altına alınmalıdır. İlgili ödemelerin ne şekilde ve ne zaman yapılacağı ve kira bedeline dair tüm veriler, net ve açık bir biçimde sözleşmede belirtilmelidir.
Kira Hukuku Tespit Davaları
Kira akdinin sona erdiği her dönemde karşılaşılan en mühim sorunlardan biri de kira bedelinin ne olacağı konusudur. Kira tespit davası, mevcut ödenen ve piyasadan düşük kalan kira tutarının, rayiç bedel yansıtmadığı durumlarda açılan bir dava şeklidir. Bu davanın amacı, düşük kalan kira bedelinin yenilenmesi ve güncellenmesidir.
Kiracı ve kiraya veren, kira tutarı üzerinde anlaşamadıkları zaman, uygulanması lazım olan hukuki çözüm, taraflardan birinin mahkemeye başvuru yaparak kira tespit davası açması ile elde edilebilecektir. Kira tespit davası açıldığında hakim, borçlar kanununda açıklanan koşullara uygun biçimde kiralanan malın türünü ve o bölgedeki emsal kira tutarlarını inceleyerek kiranın düşük kalması halinde yükseltme, kiranın yüksek olması halinde de düşürme kararı gibi uygun ve ideal bir karar verecektir.
Kiracının Tahliyesi Sebepleri Nelerdir?
Kira hukuku davaları arasında kiracının tahliyesi davası da bulunmaktadır. Kiracının tahliyesi nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Haklı nedenle iki ihtar yapılması.
- Kira sözleşmesinin on seneyi doldurması.
- Taşınmazın tekrardan inşa edilmesi.
- Kiralayanın konut ve iş yeri gereksinimi.
- Yazılı tahliye taahhüdü alınması durumu.
- Ödenmeyen kira tutarı.
Tahliye Davalarında Dava Açma Süresi Nedir?
Söz edilen dava çeşitlerinde neredeyse her biri için farklı dava açma zamanları belirlenmiştir. Belirlenen dava açma zamanından önce ya da sonra dava açtığınız vakit dava ret olur. Bu durumda davada haklı konumda olmanız ise herhangi bir anlam ifade etmemektedir. Zira esas incelemeye geçmeden evvel ilgili dava usulden ret olur. Bunun ardından yeni dava açmak amacıyla bir sonraki dava açma süresini beklemek lazımdır. Bazı hallerde bu 6 ay ya da bir sene sonrayı bulabilir. Bu bağlamda kiracı tahliyesi hususunda profesyonel bir kira hukuku avukatı ile iş birliği yapmanız en doğrusu olacaktır.
Kiracıyı Çıkarmak Ne Kadar Sürer?
Kiracıyı çıkarma süresi sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Kiracıyı çıkarma zamanı ise hangi yolun tercih edileceğine göre farklılık gösterir. Fakat açıklamak gerekir ki, tahliye işlemlerine başlamadan bu süre hiç başlamaz. Bu nedenle de kiracınızı çıkarmak istiyorsanız; zaman kaybetmeden işlemleri başlatmanız, en hızlı yol kabul edilmektedir.
Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi
İş yeri ve konut kirası sözleşmeleri belirli ya da belirsiz süreli şeklinde yapılmaktadır. Kanuna göre belirli sözleşmeler kiracı tarafından on beş gün evvelden bildirim yapılmadığı taktirde sözleşme aynı şartlar altında bir seneliğine uzatılır.
Kira Hukuku Alanında Verdiğimiz Hizmetler
AVD Hukuk olarak kira hukuku alanında sunduğumuz başlıca hizmet konuları şunları içermektedir:
- Kira ödenmemesi sebebi ile tahliye işlemlerinin yapılması.
- Kira alacaklarının tahsili için icra takibinin açılması ve ilgili davanın takibi.
- Tahliye taahhüdü hazırlanması.
- Kira sözleşmesinin hazırlanması.
- Yeniden imar nedeni ile tahliye davası açılması ve davanın takibi.
- İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açılması ve bu davanın takip edilmesi.
- Kira tespit davasının açılması ve davanın takip edilmesi.
- Tahliye davasının açılması ve takip edilmesi.
AVD Hukuk Bürosu, kira hukuku avukatı kadrosuyla, kira tutarlarını yükseltmek için kira tespit davası, kiranın ödenmemesi sebebi ile tahliye davası, gereksinim nedeniyle kiracının tahliyesi ya da iş yerinin tekrardan inşası sebebiyle tahliye davalarında avukatlık hizmeti vermektedir. Bunlara ek olarak; kira sözleşmesinin hazırlanması, uyuşmazlıklarda danışmanlık ve arabuluculuk hizmetleri de sağlamaktayız.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.