İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Alanında AVD Hukuk
Personel ve iş veren arasındaki ilişkileri kanunlar dahilinde düzenleyen hukuk dalı, iş ve sosyal güvenlik hukuku olarak bilinmektedir. Çalışma şartları, işçi ücretleri, personel-iş veren ilişkileri, işçi sendikaları ve bağlı bulundukları bütün toplulukları kapsamaktadır.
İş Hukuku Nedir?
İş hukuku personel, iş veren ve devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalıdır. İş hukukunun kapsamına, başkasına bağımlı şekilde ya da başkasının kuruluşuna girerek yapılan iş sebebi ile meydana gelen hususlar dahildir. Fakat iş hukukunun kapsamının belirlenmesinde bağımlılık faktörü tek başına yeterli bir kıstas olmamaktadır. İkinci faktör ise iş sözleşmesi olmaktadır. İş hukukunun uygulama alanında söz edebilmek için çalışan personellerle onları çalıştıran iş verenler arasında bir iş sözleşmesi olmalıdır. Üçüncü faktör ise devlettir. Devlet, tarihsel zaman içinde iş ilişkisi bağlamında kişisel ve ekonomik anlamda bağımlı ve güçsüz durumda olan personelleri korumak için personel lehine asgari normları öngören çeşitli düzenlemeler ile iş hukukunun bir unsuru haline gelmiştir.
İş hukuku tarihsel süreçte sanayi devrimiyle beraber meydana gelmiş bir hukuk alanıdır. On sekizinci yüzyılın ikinci yarısından sonra teknik alanda oluşan buluş ve gelişmeler İngiltere ve ardından diğer Avrupa ülkelerinde sanayileşme olgusunun ve seri fabrika üretiminin oluşmasına neden olmuştur. Sanayi devriminin ardından öne çıkan bu durum dahilinde devletin herhangi bir müdahalesi de olmaması nedeni ile iş verenler tarafından tek taraflı olarak iş şartları belirlenmiştir. Bu yüzden ortaya ağır iş koşulları, minimum ücretler, çalışma saatlerinin uzunluğu gibi problemler çıkmıştır. Bu bağlamda kamuoyunda oluşan tepkilerden ötürü hem İngiltere hem de diğer ülkelerde devletler kötü iş koşullarını düzeltmek maksadıyla pasif olan rolünü bırakmış ve personel lehine uygulanacak olan çeşitli yasaları yürürlüğe koymuştur. Gelişen süreç dahilinde ise çağdaş manada bir iş mevzuatı ve iş hukuku doğmuştur.
Sosyal Güvenlik Hukuku Nedir?
Sosyal güvenlik hukuku, insanların sosyal refahını teşvik eden, insanlar yönünden meydana gelebilecek riskleri engelleme ve toplumun gelirlerinin çoğalmasını, giderlerinin artmasını önleme amacı taşıyan özel hukuk kurallarını aşan çeşitli kurallardan oluşan bir hukuki alandır.
Sosyal güvenlik hukukunun tarihsel süreç dahilinde doğuşuna ve çağdaş anlamda gelişimine ayna tutulduğu zaman, sanayi devrimi sonrasında oluşan toplumsal ve sosyal problemler nedeni ile ortaya çıktığı görülmektedir. Ülkemiz yönünden Osmanlı Devleti zamanında modern bir sosyal güvenlik sisteminden söz etmek mümkün olmamaktadır. O dönemlerde sosyal güvenliğe dair aile içi dayanışma haricinde loncalar tarafından oluşturulan sandıklar yolu ile çeşitli sosyal güvenlik uygulamalarına yer verilmiştir. 1945 senesinden sonra farklı sigorta kolları ortaya çıkmıştır. Ülkemizde sosyal güvenlik alanında gerçekleştirilen reformlarla beraber 2006 senesinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu öne çıkmaktadır.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dalları Nelerdir?
İş ve sosyal güvenlik hukuku dalları hem iş veren hem de işçi bakımından önem arz etmektedir. İş hukuku, toplu iş hukuku ve bireysel iş hukuku şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Bireysel iş hukuku küçük firmaları kapsamaktadır. Sözleşme bağlamında açıklanan ücret, çalışma şartları, ikramiye, prim, işten ayrılma, sosyal haklar, tazminat gibi hususlar çalışma alanıdır. Toplu iş hukuku ise daha büyük firmalarda personeli temsil eden sendika ile iş veren arasındaki hukuki işleri kapsar. Sendika kurma, sendikaya üye olma, toplu iş akdi ve diğer sendikal hakları kapsamaktadır.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Davaları
Genel olarak iş ve sosyal güvenlik hukuku davaları şunları içermektedir:
- İdari para cezalarına itiraz davaları.
- Eğitim bedelinin tahsili davaları.
- İhbar tazminatı davaları.
- Menfi tespit davaları.
- SGK kayıtlarının düzeltilmesi davaları.
- Hizmet tespit davaları.
- Kötü niyet ve mobbing tazminat davaları.
- İşçi ve üçüncü şahıslar tarafından iş verenin kusursuz sorumluluğundan meydana gelen davalar.
- İş kazaları ve meslek hastalıklarından meydana gelen davalar.
- Personellerin ölüm, yaralanma ve iş görmezlik durumlarından dolayı oluşan davalar.
- İşe iade davaları.
- İşçilik alacakları davaları.
- İhbar ve kıdem tazminatı davaları.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Alanında Verdiğimiz Hizmetler
AVD Hukuk Bürosu olarak; ferdi ve kurumsal düzeyde müvekkillerin iş ve sosyal güvenlik hukukundan kaynaklanan bütün uyuşmazlıklarının çözümünde, ilgili mevzuata uygun olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. İş ve sosyal güvenlik hukuku alanında verdiğimiz başlıca hizmetler:
- Her çeşit denetim kapsamında meydana gelen ihtilafların çözümü.
- İş sağlığı ve güvenliği dahilinde iş yerinde oluşan kazalar sonrasında ortaya çıkan zararın takibi.
- Lokavt, grev gibi çeşitli süreçlerde personel ya da iş veren adına müzakerelerin sürdürülmesi.
- İş veren aleyhine kesilen para cezalarına karşı her çeşit itirazın yapılması.
- Haksız işten çıkarma sebebi ile oluşan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, senelik ücretli izin ve genel tatil tazminatlarının takip edilmesi.
- İş akdinin haksız feshedilmesinde işe iade davasının açılması ve sürecin etkin şekilde takibi.
- Personel-iş veren arasındaki akdi ve kanuni yükümlülüklerden meydana gelen anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması.
- Personel-iş veren ilişkisi dahlinde iş akdinin hazırlanması.
İş ve sosyal güvenlik hukuku alanında deneyimli ve profesyonel avukat kadrosuna sahip olan AVD Hukuk; ilgili çalışma alanı söz konusu olduğunda en iyi hukuki danışmanlık hizmetini sağlamaktadır. Her türlü iş ve sosyal güvenlik hukuk davaları için büromuzla iletişim kurabilir ve hukuki destek alabilirsiniz. Uzman, dinamik ve her daim kendini geliştiren avukat kadromuz ile hep yanınızdayız!
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.