Gayrimenkul Hukuku Alanında AVD Hukuk
AVD Hukuk Bürosunun temel ilgi alanlarından biri olan gayrimenkul hukuku, toplumun hemen her kesimini çok yakından ilgilendiren bir hukuk bölümüdür. Gayrimenkul hukuku alanında meydana gelen uyuşmazlıkların, taraflar arasında çözülemeyip yargıya taşınması halinde hukuki danışmanlık desteği alınması önem arz etmektedir. Gayrimenkul hukuk davalarıda azami işlem güvenliği yönünden, bu alanda profesyonel olan hukukçulardan hukuki destek alınarak sürecin takip edilmesi son derece önemlidir.
Gayrimenkul Hukuku Nedir?
Gayrimenkul hukuku, medeni hukukumuzun bir parçasını teşkil etmektedir ve eşya hukuku bölümleri dahilinde önemli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumun hemen her kesimini yakından alakadar eden bir hukuk alanıdır. Daire, apartman, arsa ve ev gibi taşınmazlar için düzenlenen gayrimenkul hukuku, karmaşık ve detaylı olarak ifade edilebilecek yapısı sebebi ile gayrimenkul hukuku uzmanı eşliğinde hukuka aykırı hallerin giderilmesini amaçlamaktadır. Bu hukukun temelini meydana getiren mülkiyet hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk Anayasası tarafından kabul edilmektedir ve korunmaktadır.
Gayrimenkul Hukukunun İlgilendiği Konular Nelerdir?
Gayrimenkul hukuku, kurumlar ile gerçek bireyler arasındaki apartman, ev, arsa, arazi gibi taşınmaz malların alakalı mevzuatlar dahilinde incelenmesini sağlamaktadır. Bu husustaki dava çeşitleri bina, tarla, konut ve arazi gibi gayrimenkul davalarından oluşmaktadır. Gayrimenkul hukukunun dahilinde olan ilgili dava konuları şunları içermektedir:
- Kira akdinin düzenlenmesi ve kiracının tahliye işlemlerinin yerine getirilmesi.
- Taşınmazların ipotek edilmesi, ipoteğin kaldırılması ya da paraya çevrilmesi gibi işlemlerin yürütülmesi.
- Tapu tescil işlemlerinin yapılması.
- Haksız tapu devirlerinde tapu tescil ve iptal sürecinin izlenmesi ve yürütülmesi.
- Ortaklar arasındaki anlaşmazlıklarda izale-i şüyu davasının açılması ve ilgili satışın yönetimi.
- Gayrimenkul finansmanı.
- Yabancıların mülk edinmesi.
- Projelerin çevre mevzuatına uygun olup olmadığının denetlenmesi.
- Alım ve satım sözleşmeleri.
- Şahsi, ayni hak tesis akdi.
Gayrimenkul Hukuku Hangi Davalara Bakar?
Gayrimenkul hukuku; apartman, daire, ev, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar ile alakalı olan mevzuatları kapsamaktadır. Bu nedenle tapu davası, izaley-i şüyu davaları, kamulaştırma davaları, kira davaları, istihkak davaları gayrimenkul dava konuları arasında bulunmaktadır. Gayrimenkul hukukunun baktığı davalar hakkında şu detayları da verebiliriz:
- Tapu davaları: Gayrimenkul hukuku davaları arasında yer alan bu davalar, tapu iptali ya da tapu tescil davaları açılarak ilgili mağduriyetin önlenmesini sağlamaktadır. Tapu davaları asliye hukuk mahkemelerinde görülür.
- İstihkak davaları: Bu davalarda taşınmazın haksız ihlali söz konusu olmaktadır. Asliye hukuk mahkemelerinde görülen davalardan biridir.
- Kamulaştırma davaları: Özel mülk ve arazilerin fiyatının belirlenerek kamulaştırma faaliyetlerine yapılan itirazları içermektedir. Kamu kurumları ve belediyelere karşı açılabilmektedir.
- Kira davaları: Mal sahibi veya kiracı tarafından açılan davalardır. Kira bedeli ya da tahliye nedeni ile oluşan uyuşmazlıkları çözmektedir. Kira akdine uymayan her iki taraf da birbiri hakkında ilgili davayı açabilmektedir.
- İzaley-i şüyu davaları: Ortaklı taşınmaz mallarda ilgili ortaklığın sona erdirilmesi amacıyla açılan davalardır. Bu dava çeşitleri sulh hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Taksim veya satış yolu ile ortaklık bitirilebilmektedir.
Bunlar haricinde gayrimenkul hukuku dahiline giren çok sayıda dava türü bulunmaktadır. En sık görülen ve en önemli davalar ise yukarıda saydıklarımızdır.
Gayrimenkul Hukukunda Müdahalenin Önlenmesi Davası
Bir taşınmazın kullanıma alınması esnasında mutlaka bu malın sahibinden onay almak gerekmektedir. Bu önemli ve gerekli bir kuraldır. Mülkün sahibinin onayı olmadan bireylerin bir alanı kullanmaları veya onu kendi faydaları için kullanmaları bu davanın açılması için yeterli nedenler arasında bulunmaktadır. Müdahalenin önlenmesi davasının açılmasıyla birlikte taşınmazın korunması sağlanır. Gayrimenkulden doğan hak ihlalleri de bu biçimde minimuma indirilir. Yalnızca müdahalenin önlenmesi değil, aynı zamanda izinsiz işlem yapan bireylerin cezalandırılması amacıyla da gerekli olan dava açma adımları tamamlanmaktadır. Bu davanın açılmasının temel amacı gayrimenkulün kurtarılması ve hak ihlalinin engellenmesi iken aynı zamanda işgal edildiği süreye karşılık da bir tazminat alınması için de dava açılma hakkı bulunmaktadır.
Gayrimenkul Hukukunda Tapu İptal Davası
Tapu iptal davaları gayrimenkul hukukunda en sık karşılaştığımız dava türlerinden biri olmaktadır. Tapu iptal davası tapunun sahibi olan ve ilgili tapuyu hukuka aykırı bir şekilde elde ettiği söylenen bireye karşı açılır. Davanın olumlu şekilde sonuçlanması amacı ile hangi konuda hukuka aykırı olduğuna ilişkin gerekli olan bilgilendirmelerin detaylı olarak yapılması gerekmektedir. Bu davalarda bireylerin uygulama adımına geçebilmesi amacıyla kesinlikle mahkeme kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Bir bireyin hisseli olan bir tapuyu tek bir insandan satın alması ve ardından diğer hisse sahiplerinin hakkının suistimal edilmesi hususunda da tapu iptal davası açılabilmektedir.
Gayrimenkul Hukuku Alanında Verdiğimiz Hizmetler
AVD Hukuk Bürosu olarak gayrimenkul hukuku alanında sunduğumuz hizmetler:
- Ortaklığın giderilmesi ve yolsuz tescilin düzeltilmesi.
- Kat irtifakı davaları.
- Geçit hakkı davaları.
- İpotek ve rehin davaları.
- Ecrimsil davaları.
- Zilyetliğin korunmasına dair davalar.
- Müdahalenin men’i davaları.
- Tahliye davaları.
- Kira artırma davaları.
- Kira bedeli tespit davaları.
- Sözleşmeden doğan uyuşmazlıklar sebebi ile açılacak alacak davaları.
- Tasarrufun iptali davaları.
- Tapu iptali ve tescil davaları.
AVD Hukuk Bürosu; gayrimenkul hukuku alanında uzman ve tecrübeli avukat kadrosu ile daima hizmetinizdedir. Bizler kira sözleşmesinin feshinden tapu sicil ve kadastro işlemlerine kadar gereksiniminiz olan her çeşit hukuksal problemin çözümünde yanınızdayız. Gayrimenkul hukuku alanında bütün hukuksal danışmanlık ihtiyaçlarınız için avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.