Fikri Mülkiyet Hukuku Alanında AVD Hukuk
Fikri mülkiyet hukukundaki yetkinliğimiz, internet alan adları, coğrafi işaretler, tasarım, telif hakları, marka, faydalı model ve patent olmak üzere fikri mülkiyet haklarının bütün alanlarını kapsar. AVD Hukuk, ülkemizdeki fikri mülkiyet alanında önde gelen bürolardan birisi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Fikri Mülkiyet Hukuku Nedir?
Fikri mülkiyet hukuku, ekonomik değer taşıyan fikri emek ürünlerini koruyan bir hukuk alanıdır. Fikri mülkiyet hukuku genel anlamda sınai haklar ve telif haklarına yoğunlaşmaktadır. Fikri mülkiyet hakları, insan yaratıcılığı ve zekâsı tarafından üretilen fikir, ürün ve eserlere dair farklı koruma çeşitlerini kapsamaktadır. Fikri mülkiyet hakları temelde sınai mülkiyet hakları ve telif hakları şeklinde ikiye ayrılır. Sınai mülkiyet hakları da kendi içinde tasarım, faydalı model, patent ve marka gibi alt bölümlere ayrılır. Sınai haklar kural olarak tescil ile doğmaktadırlar.
Fikri Mülkiyet Hukukunun Önemi Nedir?
Fikri mülkiyet hukuku, iktisadi değeri olan fikri emek ürünlerini korumaktadır. Telif hakları ve sınai mülkiyet hakları şeklinde iki temel unsuru vardır. Telif hakları, eserin oluşturulması ile kendiliğinden doğmaktadır. Koruma, ilgili eserin kamuya sunuluşuyla kendiliğinden sağlanır. Bunun için tescil veya bildirim gibi bir prosedüre gereksinim duyulmaz. Sınai mülkiyet haklarında da korumanın oluşması adına alakalı buluşun, markanın, tasarımın tescil ettirilmesi lazımdır.
Özellikle iletişim ve teknolojinin gelişmesi ile beraber fikri mülkiyet haklarının önemi de artış göstermiştir. Fikri mülkiyet hakları ve yenilikçi çalışmalar, firmaların ekonomik büyümeleri üzerinde mühim etkilere sahiptir. Bu bağlamda firmaları fikri mülkiyet hakları ile alakalı etkin politikalar oluşturmak hususunda teşvik etmektedir.
Fikri Mülkiyet Davaları Nelerdir?
Fikri mülkiyet davaları hususunda öne çıkan dava türleri:
- Tasarım iptali ve hükümsüzlük davaları.
- Taklit tecavüzden meydana gelen tazminat davaları.
- Tasarıma tecavüzün durdurulması.
- Taklit markalı mallara gümrüklerde el konulması uygulamaları.
- TSE kararlarına karşı açılan davalar.
- Mali haklara tecavüze dair tazminat davaları.
- Fikri haklara dair tazminat davaları.
- Bağlantılı hakların korunması tedbirleri.
- Bağlantılı haklara tecavüzden meydana gelen ceza davaları.
- Mali haklara tecavüzden meydana gelen ceza davaları.
- Manevi haklara tecavüzden meydana gelen ceza davaları.
- Tecavüzün ref’i davaları.
- Saldırının men’i davaları.
- Eser sahibinin tespiti davaları.
- Patent davaları.
- Marka davaları.
Marka Davaları Nedir?
Marka, firmanın mal ve hizmetlerini bir başka firmanın mal ve hizmetlerinden ayırmaya yarayan kişi isimleri, kelimeler, harfler, şekiller, sayılar, malların ambalaj ve biçimleri gibi çizimle açıklanan, baskı yolu ile yayımlanabilen her çeşit işarettir. Marka hakkı, hukuki bakımdan sahibinin izni olmaksızın markanın kullanılmasının engellenmesine yarar sağlayan ve ayni etkileri bulunan mutlak bir hak türüdür. Mutlak haklar, herkesçe ihlal edilmeye uygun olan, bu nedenle de hak sahibinin, ihlal eden bireye karşı ileri süreceği, hakkına riayet edilmesini isteyebileceği haklardan biridir. Özellikle de marka hakkı, gayri maddi mallar üzerinde iddia edilen mutlak haklardandır. Herkesin kullanımına açık bulunan bir işaret tercih ederek kendisini sicile tescil ettiren bireyin inhisarına bırakılır. Onun üzerinden herkese karşı ileri sürülebilen ve herkes tarafından uyulmasını zorunlu tutan mutlak bir hak sağlamaktadır. Marka özelinde hak sahipleri haksız başvurulara ve farklı kullanımlara karşı hukuki ve cezai yollara başvurabilir. Bu bağlamda marka davaları ile bu durumlar yönetilmektedir.
Patent ve Faydalı Model Davaları Nedir?
Teknolojinin her bölümündeki buluşlara, yeni olması, buluş içermesi ve endüstriye uygulanabilir olması koşulu ile patent verilir. Hem buluş aşamasında hem de buluşu endüstriye uygulama aşamasında ciddi emek ve para harcayan buluş sahipleri, ilgili buluşun ekonomik gelirinden de tek başlarına yararlanmak ister. Patent ve faydalı model tescil belgesi buluş sahibi bireylere verdiği tekel hakları ile rakiplerine karşı finansal anlamda üstünlük kazandırır. Faydalı model ve patent üzerinde buluşçu mutlak hakka sahiptir. Bu hakla alakalı davalar ise patent ve faydalı model davaları olarak bilinmektedir.
Fikri Mülkiyet Hukuku Alanındaki Çalışmalarımız
AVD Hukuk Bürosu, fikri mülkiyet hukuku kapsamında detaylı hizmetler sağlar. Bunlar arasına öne çıkanlar telif hakları, faydalı model, endüstriyel tasarım, patent ve marka ile alakalı hizmetlerdir. Bu anlamda fikri mülkiyet haklarının tescil edilmesi, tescil başvurularına itirazların gerçekleştirilmesi, devir ve lisans gibi önemli sözleşme aşlamalarında hukuki yardım sağlanması gibi hizmetlerimiz bulunmaktadır.
AVD Hukuk Bürosu, fikri mülkiyet hukuku ile alakalı düzenli danışmanlık hizmeti sağlamasının yanı sıra müvekkillerini bu alandaki ceza ve hukuk davalarında da temsil eder. Fikri mülkiyet hukukuyla ilgili uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasında doğru stratejileri geliştirir. AVD Hukuk, uluslararası iş birliği gerçekleştirdiği firmalar aracılığı ile müvekkillerinin yurtdışındaki fikri mülkiyet haklarını da yönetir. Farklı alanlardaki uzmanlıkları ve müvekkillerinin ticari gereksinimlerini gözeten misyonuyla fikri mülkiyet hukuku dahilinde sunmuş olduğu yüksek kaliteli hizmetler, AVD Hukuk’un uluslararası tanınırlığı yüksek olan şirketler tarafından tercih edilmesini sağlar.
Fikri mülkiyet hususunda ulusal ve uluslararası müvekkillerimize sunduğumuz başlıca hizmet konularımız şunları kapsamaktadır:
- Fikri mülkiyet hukuku ile alakalı bütün davalar.
- Lisans ve teknoloji transferi.
- Haksız rekabet.
- Endüstriyel tasarım ve faydalı model.
- Telif.
- Patent.
- Marka.
AVD Hukuk Bürosu olarak; fikri mülkiyet alanın her çeşit hukuki desteği sunmaktayız. İş birliği gerçekleştirdiğimiz farklı ülkelerdeki hukuk büroları ve tescil şirketlerinden meydana gelen geniş ağımız sayesinde müvekkillerimizin ülkemiz dışındaki fikri mülkiyet aktivitelerini de koordine ve idare ederiz.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.