Ceza Hukuku Alanında AVD Hukuk
Ceza hukuku, aslında haksızlık oluşturan insan davranışlarından hangilerinin kabahat şeklinde tanımlanması gerektiğini, ilgili davranışların hangi şartlar altında işlenmesi halinde kabahat oluşturacağını ve kabahat oluşturan bu davranışların işlenmesi durumunda ne tarz yaptırımların uygulanması gerektiğini açıklayan bir hukuk alanıdır. Kısaca; kabahat meydana getiren eylemleri ve bunlara uygulanacak olan yaptırımların neler olduğunu göstermektedir.
Ceza Hukuku Nedir?
Ceza hukuku; suç meydana getiren hukuka aykırı hareketlerle bu davranışlara dair yaptırımları düzenleyen hukuk alanıdır. Maddi anlamda ceza hukuku ve şekil anlamda ceza hukuku olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Maddi anlamda ceza hukuku, suç ve suça dair yaptırımları düzenler. Şekil bakımından ceza hukuku ise ceza muhakemesi hukukunu meydana getirmektedir.
Ceza Hukukunun Amacı Nedir?
Devletin başlıca görevi hukuka uygun bir seviye oluşturmak ve bunu sürdürmektir. Devlet ilgili görevini, koyduğu hukuk kuralları aracılığı ile yerine getirmektedir. Bütün hukuk kurallarının amacı, insanlar arasındaki ilişkileri düzenlemek ve bu sayede toplumun barış ve seviye içinde yaşamalarını mümkün kılmaktır. Ceza hukuku amacı ise diğer hukuk alanları ile benzer şekilde, kendi araçlarıyla bu genel amaca katkıda bulunmaktır.
Ceza Hukukunun Özellikleri Nelerdir?
Şüphesiz ki hukuk kurallarının yanında toplumsal düzenin devam ettirilmesine yardımcı olan ve toplumu meydana getiren insanların ilişkilerinde esas aldıkları örf, din, terbiye gibi farklı davranış normları da bulunmaktadır. Toplumu meydana getiren bireylerin bu davranış normlarının gereklerine uygun şekilde hareket etmeleri, onların ahlaki gelişmişlik düzeyi ile alakalı bir durumdur.
Yalnızca ceza hukuku ve diğer hukuk kuralları, aksine davranış gösterilmesi halinde devlet gücü ile yaptırım uygulanmasını mecburi kılmaktadır. Hukuk kuralları toplum düzenini sağlama görevini yerine getirebilmesi amacıyla devlet gücüne dayanmaktadır. Ceza hukuku, öngörmüş olduğu yaptırımların yalnızca devlet tüzel kişiliği tarafından uygulanabilir olması nedeni ile diğer hukuk alanlarına bakılırsa devlet gücünün müdahalesini daha fazla mecburi kılmaktadır.
Devlet, toplumsal hayatı barış içinde sürdürme görevini ceza hukuku kuralları olmadan etkin bir biçimde yerine getiremez. Yalnızca devlet, ceza hukukunu toplum düzeninin sağlanmasında son çare olarak ve hukuk devletinin esasları dahilinde kullanmalıdır.
Ceza hukuku, kabahat oluşturan eylemleri ve bu eylemlere uygulanacak olan yaptırımların neler olduğunu gösteren hukuki alandır. Bu hukuk alanı, haiz olduğu yaptırımların önleyici etkisi ile hukuki değerlerin korunması görevi görmektedir.
Ceza Hukuku İlkeleri Nelerdir?
Ceza hukuku ilkeleri şu şekilde açıklanmaktadır:
- Ceza kanunlarının geçmişe yürütülmesi yasağı.
- Kıyas yasağı.
- Örf ve adetle kabahat ve ceza konulamaması.
- Belirlilik ilkesi.
- İdarenin düzenleyici işlemleri ile kabahat ve ceza konulmaması.
- Kanunilik ilkesi.
Maddi Ceza Hukuku Nedir?
Ceza hukuku, kendi içinde çeşitli alt alanlara ayrılır. Bu bağlamda maddi ve genel kabul gören ayrımı oluşur. Maddi ceza hukuku, bir eylemin kabahat olarak adlandırılması için bulunması gereksinim duyulan unsurları, kabahat sebebi ile mesuliyet için aranan koşulları ve suçun işlenmesi halinde uygulanacak yaptırımları ve suçun işlenmesine bağlanan diğer hukuki neticeleri inceleme altına almaktadır.
Ceza Hukuku Davaları Nelerdir?
Ceza hukuku davaları, birey ya da bireylerin işlemiş oldukları suç fiillerine göre değişiklik gösterir. Temeli toplumun eşitliğini ve refahını sağlamak üzere düzenlenen hukuk sistemi, ceza kanunları üzerinden temel ilkelere dayanmaktadır. Ceza hukuku davaları ağırlıklı olarak şunları içermektedir:
- Evrakta sahtecilik ve sahtecilik suçları.
- Kalpazanlık, kaçakçılık ve uyuşturucu temin etmek.
- Birey ya da bireylerin özgürlüğünü kısıtlayan fiillerde bulunmak.
- Topluma karşı örgütlenmek veya zarar verici fiillerde bulunmak.
- Devlet sırlarını açığa çıkaracak girişimler gerçekleştirmek.
- Devlete karşı örgütlenmek.
- İşkence, şiddet ve kavgaya dahil olmak.
- Tehdit, alıkoymak ve şantaj.
- Kasten insan öldürmek veya yaralamak.
- Nitelikli dolandırıcılık.
Ağır Ceza Davaları Hangi Suçları Kapsar?
Ağır ceza davalarına giren suçlar:
- Vergi suçları.
- Kişisel verilerin kaydedilmesi.
- Özel yaşamın gizliliğinin ihlal edilmesi.
- Taksirle yaralama.
- Taksirle adam öldürme.
- Yağma.
- Dolandırıcılık.
- Cinsel saldırı.
- Cinsel taciz
- Basit ve nitelikli hırsızlık.
- Şantaj ve mala zarar verme.
- Tehdit.
- Hakaret.
- Kasten adam öldürme.
- Kasten yaralama.
- Uyuşturucu ticareti.
Ceza Hukuku Davaları Nerede Görülür?
Ceza hukuku davaları genel anlamda ağır ceza avukatı ile ağır ceza mahkemesi üzerinden veyahut sulh ceza mahkemesi üzerinden görülmektedir. İlgili davaların işleyişi ve suç faktörünün değerlendirilmesine göre birey ya da bireylere hapis cezası ve aynı zamanda adli para cezası verilmesi uygun görülebilmektedir. Kanunlar dahilinde yürütülen ceza hukuku davaları, TCK maddeleri ışığında bireyin işlemiş olduğu suç fiiline göre yargıtayın ve savcılığın uygun göreceği karar neticesinde değerlendirilmektedir.
Ceza Davaları Nasıl Açılır?
Konuyla ilgili olarak ceza davaları nasıl açılır sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Bu davalar, geniş bir hukuki sisteme bağlı olan adliye sarayları ve mahkemeler üzerinden inceleme altına alınmaktadır. Mağdurun ve suçlunun aynı anda dinlendiği ilgili davaların açılması için bireyin suç fiilinin gerçekleştiği esnada kolluk kuvvetlerine başvurmasıyla dava açılabilmektedir. Ayrıca dava açmak için ağır ceza ya da sulh mahkemelerine başvuru yapılması, dilekçe iletilmesi de yeterli bir süreç olmaktadır. Fakat sürecin ceza avukatı desteği ile yürütülmesi oldukça önemlidir.
AVD Hukuk Bürosu olarak; ceza hukuku davalarında deneyimli ve uzmanız. Müvekkillerimizin hak taleplerinin karşılanmasını sağlayacak profesyonel bir kadroya sahibiz. Ceza davalarının takip edilmesi, müvekkillerimizin bilgilendirilmesi, delillerin toplanması, dosya hazırlanması, mahkeme savunması gibi tüm süreçlerde etkin rol oynamaktayız. Ceza hukuku alanında hukuki danışmanlık gereksinimleriniz için avukatlarımızla iletişim kurabilirsiniz.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.