Aile Hukuku Alanında AVD Hukuk
Aile hukuku, aileye dair hususlarla ilgilenen, medeni hukukun kapsamında yer alan bir hukuk alanıdır. Aile hukukunun önde gelen konuları evlenmenin şartları, nişanlanma, boşanmanın şartları ve sonuçları, aile konutu, mal rejimleri, soybağı, velayet, evlat edinme, çocuğun nafaka hakkı, kayyımlık, vesayet, yasal danışmanlık ve yardım nafakası şeklindedir. Bunlara ek olarak; çocuk hakları ve kadın hakları da ayrı bir inceleme olmasına rağmen aile hukukunun ilgi alanındadır. Aile hukuku nedir detaylıca açıklayalım.
Aile Nedir?
Aile hukuku öncesinde aile nedir açıklamak gerekir. Aile, toplumun en küçük yapı taşı şeklinde bilinmektedir. Sosyal bir yapıdır. En küçük aileler çocuk, baba ve anneden meydana gelmektedir. Çekirdek ailelerdeki çocukların büyümesi ve evlenmesiyle beraber yeni çekirdek aileler ortaya çıkmaktadır. Esasen aileyi üç farklı şekilde tanımlayabilmekteyiz. Bunlar dar anlamda aile, geniş anlamda aile ve en geniş anlamda aile şeklindedir. Dar anlamda aileler sadece eşlerden meydana gelmektedir. Geniş anlamda aileler eşler ve çocuklardan oluşmaktadır. En geniş anlamda aileler ise aile için çaba gösteren, onların güvenliğini, huzurunu ve mutluluğunu destekleyen bireyin otoritesine tabi olarak aynı çatı altında yaşam süren bireylerden oluşmaktadır.
Ailenin Özellikleri Nelerdir?
Ailenin özellikleri şunları içermektedir:
- Her aile küçük bir sosyal sistem olarak bilinmektedir.
- Aile ortamı sevgi dolu, sıcak ve fedakardır.
- İnsanların neslinin toplumsal yaşama hazırlanma ve alışma süresi aileyle başlamaktadır.
- Aile, yazılı bulunmayan yasalar ve sosyal kurallar ile şekil alan bir sosyal düzen çerçevesinde bulunmaktadır.
Aile Hukuku Nedir?
Konuyla ilgili olarak aile hukuku nedir açıklayalım. Aile hukuku, aileyle alakalı her çeşit hususla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı dahilinde yer alan bir hukuk alanıdır. Aile hukukun konuları, nişanlanma, evlenme, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve hükümleri, aile konutu, velayet, aile konutu, nafaka hakkı, yasal danışmanlık, vesayet, yardım nafakası gibi konulardır. Bunlara ek olarak çocuk hakları ve kadın hakları da aile hukukuna dahildir.
Taşıyıcı annelik, aile içi şiddet, çocuk istismarı ve çocuk kaçırma gibi çocuk hakları veya kadın hakları dahilinde açıklanan konular da aile hukukunda ele alınmaktadır. Aile hukukunda aileyle ilgili hususlarda çıkan bütün uyuşmazlıklar aile mahkemelerinde çözüme kavuşturulmaktadır.
Aile hukuku, insanların aile içindeki ilişkilerini belirli bir düzene koyan bir alandır. Devlet, ailenin güvenliğini, refahını ve huzurunu, özellikle de anne ve çocukların korunmasına ve aile planlamasının gerçekleştirilmesine ilişkin çeşitli tedbirleri almak durumundadır.
Aile Hukukunun Özellikleri Nelerdir?
Aile hukuku unsurları şunları kapsamaktadır:
- Eşler arasında eşitlik.
- Devletin müdahalesi.
- Düzenleme özgürlüğünün bulunmaması.
- Zayıfları koruma.
- Birlik.
- Süreklilik.
Aile Hukuku Neden Var?
TMK’da açıklanan aile hukukuna dair uyuşmazlıkların çözümü Aile Mahkemelerinin görev alanına dahildir. Bu yüzden, boşanma sebebi ne olursa olsun tüm boşanma davaları Aile Mahkemelerinde açılmaktadır. Aile mahkemelerinin bulunmadığı ilçelerde asliye hukuk mahkemeleri de ayrılık ve boşanma davalarına bakmak ile görevli olmaktadır. Boşanma, geçerli olarak kurulmuş bir evlilik birliğinin, eşlerden birinin istemi üzerine, kanunda açıklanan neden ve şartlara dayanılarak mahkeme kararı ile sona erdirilmesidir.
Aile hukukunun önemi oldukça fazladır. Aile birliğinin huzurlu, güvenli bir biçimde muhafaza edilmesini mümkün kılmaktadır. Anayasanın 41 numaralı maddesinde düzenlenmiştir. Türk hukuk sisteminde 4721 numaralı TMK’nın ikinci kitabında aile hukuku üç farklı bölüme ayrılmıştır. Bunlar evlilik hukuku, vesayet hukuku ve hısımlık hukukudur.
Aile Hukuku İlkeleri Nelerdir?
Aile hukuku ilkeleri hakkında şunları söyleyebiliriz:
- Süreklilik ilkesi: Aile hukukuna konu olan ilişkiler, özellikleri sebebiyle sürekli ilişkilerdir. Çünkü aile aynı zamanda manevi, ahlaki ve dini temellidir.
- Birlik ilkesi: Dar anlamda aile kavramının üyelerinin kendi başlarına aile hukukunda yer bulmadığını söyleyebiliriz. Çünkü her fert bir ailenin parçasıdır.
- Zayıfların korunması ilkesi: Bu ilke kanunda; çocukların, baba ve annelerinden korunması şeklinde yer edinir.
- Düzenleme serbestliğinin olmaması ilkesi: Bu ilke bağlamında, taraflar medeni kanun haricinde kendi aralarında bir ilişki düzenleyemezler. İlişkiler, taraflar arasında bir sözleşme ile değiştirilemez.
Aile Mahkemesi Nedir?
Aile mahkemesi, aile hukukundan oluşan davalara bakan özel bir mahkeme çeşididir. 4787 numaralı kanun ile kurulan aile mahkemeleri, kural olarak her yargı çerçevesinde yeterli sayıda kurulmalı. Fakat aile mahkemesinin kurulamadığı yargı çerçevelerinde ise asliye hukuk mahkemeleri yargılama görevini üstlenmektedir.
Aile Mahkemesinde Görülen Davalar Nelerdir?
Aile mahkemesinin amacı, ailenin, engellinin ve çocukların korunmasını mümkün hale getirmektedir. Bu bağlamda aile mahkemesinde görülen davalar genel olarak şunlardır:
- Çocuğun ve kadının korunması ve uzaklaştırma.
- Evlat edinme ve evlatlık ilişkisinin kaldırılması davası.
- Soybağının reddi davası.
- Babalık davası.
- Aile soyadının değiştirilmesi davası.
- Aile konutu şerhi konulması ya da şerhin kaldırılması davası.
- Boşanan kadının bekleme süresinin kaldırılması davası.
- Boşanma sonrası açılan maddi ve manevi tazminat davaları.
- Evlenmenin iptali davası.
- Nafaka davası.
- Velayet davası.
- Mal rejimi davası.
- Boşanma davası.
AVD Hukuk Bürosu olarak; müvekkillerimizin gereksinimleri ışığında anlaşmalı boşanma davaları, evlilik sözleşmesi, çekişmeli boşanma davaları, mal rejimi sözleşmeleri başta olmak üzere, nafaka ve tazminat istemleri, evliliğin iptali, ailenin korunması, çocuk hakları, kadın hakları, velayetin değiştirilmesi, mal rejimi davası, babalık davası gibi aile hukuku alanında birçok konuda hukuki danışmanlık sunmaktayız. Aile hukuku konusunda deneyimli ve uzman olan hukukçularımız ile her daim yanınızdayız!
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.