Borçlar Hukuku Alanında AVD Hukuk
Borçlar hukuku, medeni hukukun borç ilişkilerini düzenleyen bir hukuk alanıdır. Konusu borç ilişkilerinin doğumu, borç hükümleri ve borcun sona ermesini içermektedir. AVD Hukuk Bürosu, borçlar hukuku davalarında deneyimli ve uzmandır.
Borçlar Hukuku Nedir?
Bireyler arasında borç doğuran bir ilişki olarak ortaya çıkan borç ilişkisini ve bunun düzenlenmesi görevini gören borçlar hukuku, kişileri ve kurumları yakından alakadar eden bir hukuk alanıdır. Günlük hayatta önemli birçok ilişki kurulmaktadır. Gündelik ihtiyaçları karşılamak, yok etmek, tüketmek veya üretmek… Kısaca hayatta kalmak için her daim borçlandırıcı ilişkiler kurar veya ortadan kaldırırız. Borçlandıktan sonra borçları ifa ederiz. Bu durumda, borçlar hukuku, konusu açısından, içeriği farklı hususlar ile doldurulabilecek tek bir model olan borç ilişkisini incelemektedir. Borç ilişkisinin haksız eylem, hukuksal işlem, sebepsiz zenginleşme ve vekaletsiz iş görme olmak üzere farklı kaynakları vardır. Bu kaynaklardan meydana gelen alacaklı hakkı ve bu hakkın da aralarındaki bağ ile doğduğu alacaklısı ve borçlusu bulunur. Borçlar hukukunun asli kaynaklarının en başında Türk Borçlar Kanunu gelir. Bu kanun iki bölümden oluşmaktadır. Bunlar özel borç ilişkileri ve genel borç ilişkileri şeklinde açıklanabilir.
Borç İlişkisi
Borç ilişkisi, borçlu ve alacaklı arasındaki hukuki ilişki gereği, borçlu bireyin alacaklı bireye karşı bir davranışta bulunma, bir şey verme ve bir davranış yapmama yükümlülüğünü açıklar. Borçlar hukukunun temelini meydana getiren borç ilişkisi, taraflar için hem özel hem de genel kurallar gereği bir ilişki oluşturmaktadır. Borç ilişkisi üç unsurdan meydana gelir. Bunlar borç konusu edim, alacaklı ve borçludur. Herhangi bir borç ilişkisinde borçlu birey alacaklı karşısında belli bir edimi yerine getirme yükümlülüğü altına girer. Ayrıca, borçlu bu yükümlülüğü kendi istemi ile yerine getirmez ise alacak kişinin devlet organları aracılığı ile borçlunun mal varlığına el koyabilmesi lazımdır. Borçlu birey borcunu ödemediğinde alacaklı kişisi, devletin cebri icra organlarıyla borçlunun mal varlığına el koyabilir.
Borçlar Hukukunda Sözleşme
İlgili tarafların karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanları ile gerçekleşen hukuki işlem sözleşmedir. Bu sözleşme iki taraflı bir hukuki uygulamadır. Hukuki uygulamalar ise genel anlamda hukuki bir sonuç oluşturmaya yönelmiş olan irade beyanı şeklinde açıklanmıştır. Sözleşmeler irade serbestisi dahilinde tarafların birbirine uygun irade beyanı ile kurulmaktadır. İrade açıklaması açık olabilir ya da örtülü bir biçimde yapılabilir. Borçlar hukukunda sözleşme özgürlüğü prensibinden dolayı taraflar sözleşmenin şeklini istedikleri gibi kararlaştırabilirler. Kanunun geçerlilik şekli aradığı hallerde de üç şekil karşımıza çıkar. Bunlar resmi şekil, yazılı şekil ve sözlü şekildir.
Sözleşmelerin hükümsüzlüğü, tamamlayıcı ve kurucu unsurları eksik olan ya da bu unsurları mevcut bulunmaması halinde gündeme gelen unsurlardır. Borçlar hukukunda sözleşmelerin hükümsüzlüğü iki alt başlık altında toplanır. Bunlar iptal edilebilirlik ve kesin hükümsüzlüktür.
Haksız Eylemden Doğan Borçlar
Haksız eylem, hukuka aykırı bir eylemle ve kusurlu davranışlar ile bir başkasına zarar vermeyi ifade etmektedir. Haksız eylemden söz edilebilmesi için gerçekleştirilen fiilin taşıması gereken unsurlar:
- İlliyet bağı.
- Zarar.
- Kusur.
- Hukuka aykırı eylem.
Kanunun haksız eylem düzenlemesinde, kusur sorumluluğu haricinde kusursuz sorumluluk hükümlerine de yer verilmiştir. Ayrıca kusursuz sorumluluk halleri şunları içermektedir:
- Tehlike sorumluluğu.
- İnsan çalıştıranın sorumluluğu.
- Yapı malikinin sorumluluğu.
- Hakkaniyet sorumluluğu.
Borç İlişkisinin Kaynakları
Borç ilişkisini oluşturan nedenler borcun kaynağı olmaktadır. Bunlar:
- Sebepsiz zenginleşmeden oluşan borçlar.
- Haksız eylemlerden oluşan borçlar.
- Hukuki sözleşme ve işlemden doğan borçlar.
Borçlar Hukuku Davaları Nelerdir?
Borçlar hukuku davaları genel olarak şunları kapsamaktadır:
- Adi ortaklık sözleşmesi davaları.
- Kefalet sözleşmesi davaları.
- Vekalet sözleşmesi davaları.
- Hizmet sözleşmesi davaları.
- Kira sözleşmesi davaları.
- Eser sözleşmesi davaları.
- Bağışlama sözleşmesi davaları.
- Satış sözleşmesi davaları.
- Sözleşmenin devri ve sözleşmeye katılma davaları.
- Alacağın devri ve borcun üstlenilmesi davaları.
- Cezai şartlara ilişkin dava ve talepler.
- Sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davaları.
- Tüzel kişilerin haksız eyleminden meydana gelen durumlara ilişkin davalar.
- İşçi ve iş veren arasındaki hukuki ilişkiden meydana gelen davalar.
- Sigorta sözleşmesi davaları.
- Tıbbi müdahaleden kaynaklanan davalar.
- Bedensel zarar ve ölümden doğan tazminat davaları.
- Haksız eylemden doğan davalar.
- Sözleşmeden doğan sorumluluğa dair davalar.
Borçlar Hukuku Alanında Sunduğumuz Hizmetler
AVD Hukuk Bürosu olarak; Borçlar Hukuku alanında pek çok hususta hukuki destek sağlamaktayız. Bu alanda özellikle sözleşmelerin hazırlanmasında uzmanlığımız ve başarılı sonuçlarımız bulunmaktadır. Her türlü borçlar hukuku davasında etkin rol oynayan hukukçularımız, aynı zamanda şu konularda da hizmet sağlamaktadır:
- Sözleşmelerden doğan her türlü uyuşmazlık.
- Sözleşmelerin hazırlanması.
- Ticari sözleşmeler.
- Birleşme ve devralma sözleşmeleri.
- Spor hukuku sözleşmeleri.
- Teminat sözleşmeleri.
AVD Hukuk Bürosu; borçlar hukuku davalarında etkili ve güvenli hukuki çözümler vadetmektedir. Alanında uzman ve deneyimli hukukçu kadromuz, çözüm odaklı çalışma disiplini ve müvekkil memnuniyeti yaklaşımı ile sektörde fark yaratmaktadır. Kurumsal yapımız ve işleyişimizle kaliteli hizmet vermeye yoğunlaşıyoruz. Alanında uzman hukukçularımız, her daim sizlere hizmet vermeye hazırdır.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.