Marka ve Patent Hukuku Alanında AVD Hukuk
Fikri Mülkiyet Hukuku, fikri haklar ve sınai haklar olmak üzere iki alt gruptan meydana gelmektedir. Sınai haklar konusunda toplanan bu haklar arasında coğrafi işaretler, faydalı model, patent, tasarım ve marka yer almaktadır. AVD Hukuk Bürosu marka ve patent hukuku alanında yetkin ve tecrübelidir. Büromuz aynı zamanda Türk Patent ve Marka kurumu çatısı altında yapılan, marka ve tasarımların itiraz ve tescil süreçleri dahil olmak üzere gerekli bütün uygulamaları yapmaya yetkili, Türk Patent siciline kayıtlı hukukçu marka vekillerine sahiptir.
Marka Nedir?
Marka; herhangi bir teşebbüsün mal ya da hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal ya da hizmet çeşitlerinden ayırt etmeyi mümkün kılmak şartı ile kişi isimleri, kelimeler, harfler, şekiller, sayılar, malların biçimi ve ambalajları gibi çizim ile görüntülenebilen ya da benzer şekilde ifade edilen, baskı aracılığıyla yayınlanabilen ve çoğalma olanağı olan her türlü işaretlere denir. Markayla alakalı en önemli koşul, kullanılan işaretin benzer ürün veya hizmetlerden ayrışmasını sağlayan ayırt edici nitelik bulundurması gerektiğidir.
Hangi Hallerde Marka Kullanılmış Kabul Edilir?
Markanın kullanılmış kabul edilmesini sağlayan durumlar:
- Tescil edilmiş markanın ayırt edici özelliğini değiştirmeden markanın farklı niteliklerle kullanılması.
- Markanın sadece ihracat amacı ile mal veya ambalajlarda kullanılması.
- Markanın, marka sahibinin izniyle kullanılmış olması.
- Markayı taşıyan ürünün ithalatı.
Patent Nedir?
Yeni olan, sanayi alanına uygulanabilir olan ve buluş niteliği taşıyan olguların korunmasını sağlayarak ilgili buluşun kime ait olduğunu açıklayan sınai mülkiyet hakkı patent şeklinde tanımlanmaktadır. Faydalı model ise patent gibi benzer bir tanım barındırmaktadır. Patent ile arasında korunma süreleri ve başvuru sürecine dair çeşitli farklılıklar vardır. Bu hususta patent ve marka avukatı ya da tescil aşamasında vekillerden gereken hukuki yardım alınmalıdır.
Marka Tescilinin Marka Sahibine Sağladığı Haklar
Tescil edilen markanın diğer marka işaretleriyle karşılaştırılması hususunda tescilli olan markanın prestij nedeni ile haksız avantaj sağlayacak özellikte bulunan işaretin izinsiz bir şekilde kullanılması önlenecektir. Ayrıca, tescilli marka devir edilebilmektedir ya da miras yoluyla başkasının kullanımına izin verilebilmektedir. Bunlara ek olarak tescilli marka bir teminat göstergesi şeklinde de kullanılabilir.
Marka Hakkına Tecavüz Davaları
Marka sahibinin izni olmaksızın ilgili markayı taklit etmek, markayı kullanmak, ayrıca markayı taklit ettiği bilindiği halde markayı kullanmayı sürdürmek ve aynı zamanda o markayla satış yapmaya kalkmak ve ticari alanda boy göstermek gibi durumlar marka hakkına tecavüz davası konusu olmaktadır. Bunlarla beraber, marka sahibi tarafından verilmiş haklarda oynama yapmak ve markanın üçüncü bir şahsa devrinin gerçekleştirilmesi de marka hakkına tecavüz halleri arasında bulunmaktadır.
Markaya Tecavüz Nedeniyle Tazminat Davası
Marka hakkına tecavüz davası açıldı ise bu durumda mağdur kişinin zararının karşılanması lazımdır. Bu nedenle marka sahibi, markasının kullanımının durdurulmasını ve kendi markasını kullanan bireyi uyarmayı talep etmelidir. Aynı zamanda, ortaya çıkan zararın temin edilmesini de isteyebilir. Marka hakkı tecavüzüne uğrayan birey veya bireylerin mahkemede bulunabileceği talepler şunları kapsamaktadır:
- Marka sahibinin marka hakkında gerçekleşen tecavüzün durdurulması istemi.
- Marka hakkına tecavüzle üretilen mal ya da eşyaların tüketimden kaldırılması ve üretimlerinin durdurulması talebi.
Marka haklarınıza gerçekleştirilen tecavüz sonunda dava açmak ve profesyonel hukuk desteği almak istiyorsanız; AVD Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilir ve Marka ve Patent Hukuku alanında deneyimli ve uzman olan hukukçularımızdan yardım alabilirsiniz.
Markaya Tecavüz Nedeniyle Tazminatın Belirlenmesi
Tazminat, hukuk kuralları haricinde meydana gelen bir eylem sonucunda oluşan maddi ya da manevi zararın belirlenip ödenmesine verilen bir addır. Esasen ortaya çıkan zararın maddi yükümlülükler karşılığında tamamlanmasını içermektedir. Tazminatın belirlenmesi üç hususla ilgilidir:
- Uğranan zararla beraber yoksun kalınan zararın da birlikte ödenmesi lazımdır. Buna maddi zararların tazmini ismi verilmektedir.
- Benzer veya aynı ürün markası oluşması halinde marka sahibi bu karışıklığı önlemek adına farklı yollarla masraf yapar. Ayrıca marka sahibinin bu hususta yapmış olduğu masraf da karşılanmalıdır. Bu, fiil tazmini olarak bilinmektedir.
- Davacı süreç boyunca elde edememiş olduğu ve zarar gördüğü tüm maddi gelirlerini karşı taraftan isteyebilir. Buna ise yoksun kalınan kazanç tazmini denmektedir.
Marka ve Patent Hukuku Alanındaki Hizmetlerimiz
AVD Hukuk Bürosu olarak; Marka ve Patent Hukuku alanında sunduğumuz hizmetlerden başlıcaları:
- Marka tecavüzünün bulunmadığının tespitine dair davalar.
- Faydalı model, tasarım, patent ve markaya yönelik devir sözleşmelerinin hazır edilmesi ve alakalı işlemlerin yerine getirilmesi.
- Lisans sözleşmeleri.
- Kullanmamaya dayalı iptal davaları.
- Hükümsüzlük davaları.
- Gerçek hak sahipliğinin tespiti.
- Delil tespitleri.
- İnternet üzerinden yapılan taklit marka ya da tasarımların satışının önlenmesi, ilgili içeriğin yayından kaldırılması ve erişimim önlenmesi davaları.
- Sınai haklara tecavüzden meydana gelen manevi tazminat, maddi tazminat ve itibar tazminatı davaları.
- Tasarım ve marka tescil işlemleri.
- Tasarım, faydalı model, patent ve marka haklarına tecavüz davaları.
- Taklit marka ve tasarımların toplatılması, bu konularla alakalı bireyler aleyhine yapılacak suç duyuruları, her çeşit cezai ve hukuki başvuru ve davalar.
AVD Hukuk Bürosu olarak; bireylere ve kurumlara yönelik nitelikli hukuki destek vermeyi amaçlamaktayız. Avukatlık büromuz, profesyonellikten ödün vermeden hukuki danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Müvekkil bazlı ve birebir müvekkilin gereksinimlerine çözüm üreterek hareket etmekteyiz. Marka ve patent hukuku davaları konusunda deneyimli ve uzman olan avukat kadromuz, her türlü hukuki yardım ihtiyacınızda yanınızdadır.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.