İcra ve İflas Hukuku Alanında AVD Hukuk
İcra ve iflas hukuku, borçlu ve alacaklı arasındaki ilişkiyi resmi kurallar çerçevesinde kanunlara döker. Borçlu bireyin, borcunu zamanında ödememesi halinde neler yapılacağına ve hangi yaptırımlara maruz kalacağına dair çeşitli durumları kapsamaktadır. Ayrıca alacaklı bireyin sahip olduğu haklar da bu hukuk çeşidinde ifade edilir. Ek olarak; icra takibinin nasıl yapılacağı ile birlikte sürecin nasıl işlediği de ele alınmaktadır. Müvekkilinin menfaat ve haklarını borçluya karşı optimal düzeyde gözetmeyi prensip edinen AVD Hukuk Bürosu, yabancı ve yerli kurumsal şirketlere alacaklarını tahsil etme konusunda analitik çözümler sunmaktadır. Böylece alacak takip süreçlerini hızlandırmaktayız ve yüksek borç tahsilatını mümkün kılmaktayız.
İcra ve İflas Hukuku Nedir?
Konuyla alakalı olarak icra ve iflas hukuku nedir açıklayalım. İcra ve iflas hukuku, ilgili borcunu zamanında tahsil edemeyen borçlu birey ya da şirkete karşı alacaklı kişisinin haklarını koruyan bir hukuk sistemdir. Borcun devlet zoruyla tahsil edilmesini sağlamaktadır. Borçluya ait olan taşınır, taşınmaz mallara belirli koşullar dahilinde el konulmasını da kapsamaktadır. Kanunda bu durumun nasıl işletilmesi gerektiği net ve açık bir biçimde belirtilmiştir.
Ülkemizde borçlunun borç tahsiline dair bütün usul ve esaslar, icra ve iflas kanunuyla düzenlenmiştir ve icra mahkemeleri bu konularda yetkili ve görevlidir. Kolluk kuvvetleri de gereksinim halinde mahkeme istemi üzerine cebri icrada görevlendirilebilirler.
İcra Çeşitleri ve Haciz Türleri Nelerdir?
İcra ve iflas hukuku, borçlu ve alacaklı birey arasındaki uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasında faydalanılan bir hukuk bölümüdür. Borçlu bireyin borcunu ifa etmemesi halinde, alacaklının istemi ile kanunda açıklanan sınırlar dahilinde kamu otoritesi kullanılarak borcun karşılanması sürecini içermektedir.
İcra ve iflas takibinin başlatılması, takip sonucunda tahsilatın yapılması amacıyla çeşitli işlemlerin yerine getirilmesi, itirazın iptali davaları, iflas verilmesi, menfi tespit davalarının takip edilmesi, iflas erteleme ve yeniden yapılandırma uygulamaları, borçtan kurtulma, konkordato ilanı, ödenen paranın geri alınması davaları, iflas eden veya etmek üzere olan firmalara dair birleşme ve satın alma hususları icra ve iflas hukuku konuları arasında yer almaktadır.
İcra ve İflas Hukuku Davaları Nelerdir?
Alacaklı ve borçlu arasında her çeşit uyuşmazlıkların ele alınması ve icra-iflas problemlerinde çözüm yollarının oluşturulmasında faydalanılan icra ve iflas hukuku için; borçlu kişi ya da firmanın malvarlığının araştırılması, müvekkille karşı taraf arasında borç tasfiye görüşmelerinin gerçekleştirilmesi ve konunun protokole bağlanması, kredi sözleşmelerinden meydana gelen anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması, alacaklı ve borçlu arasında anlaşma zemini oluşturulması, iflas eden firmaların bütün yasal işlemlerinin takip edilmesi, iflas ilanı ve konkordato gibi hususlarda avukatlar müvekkillerine danışmanlık sağlamaktadır. Ancak bu konularda yetkin, deneyimli ve bilgili bir icra ve iflas avukatı ile çalışmak önem arz etmektedir.
İcra ve iflas hukuku alanına bazı dava kalemleri de dahil olmaktadır. İcra ve iflas hukuku davaları arasında şunlardan söz edebiliriz:
- İhalenin feshi davaları.
- Maden haczi davaları.
- İpoteğin paraya çevrilmesi.
- Kira sözleşmelerinden doğan davalar.
- İhtiyati hacze itiraz davaları.
- İhtiyati haciz davaları.
- Müdahalenin men-i davaları.
- Ecrimisil davaları.
- Tahliye davaları.
- Borca itiraz ve istihkak davaları.
- İflas ve iflasın ertelenmesi davaları.
- Menfi tespit ve istirdat davaları.
- İtirazın iptali davaları.
- Sözleşmelerden doğan alacakların tahsili için icra takibi.
- Fatura ve cari hesaba dayalı alacakların tahsili için icra takibi.
- Alacağın tahsili maksadıyla icra ve iflas takibi.
Bunlar haricinde icra ve iflas hukukundan kaynaklanan bağımsız davaların takip edilmesi süreçleri de icra ve iflas hukukuna dahildir.
İcra Takibi Türleri Nelerdir?
İcra takibi çeşitleri bulunmaktadır. İcra takibi, alacaklı kişinin borcunu tahsil edememesi üzerine yasal işlemlerin başlatılması durumudur. Devlet zoru ile borçlu, ilgili borcunu ödemektedir. Bu aşamada icra takibi türleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Nafaka takibi.
- Çocuk teslim takibi.
- Kira takibi.
- İpotek takibi.
- Rehin takibi.
- Kambiyo takibi.
- İlamsız icra takibi.
- İlamlı icra takibi.
İcra takibi türleri için bireyin sorumlu olacağı kanuni hak ve borçlar farklılık göstermektedir. İcra takibi başladıktan yedi gün içinde borca itiraz söz konusu olabilmektedir. Aksi durumda ödeme emri kesinleşmektedir.
Haciz Çeşitleri Nelerdir?
İcra ve iflas hukukunda farklı haciz çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar:
- Kesin haciz: Takibin kesinleşmesinin ardından satış yetkisi veren bir haciz çeşididir.
- Geçici haciz: İtiraz durumunun geçici şekilde kaldırılması halinde talep edilebilir.
- İlave haciz: Hacizli malın alacağın tümünü karşılamaması durumunda talep edilebilmektedir.
- Tamamlama haczi: İcra müdürü yanlış bir değer biçtiğinde yapılmaktadır.
- İhtiyatlı haciz: Alacağın güvence altına alınması istendiği zaman tercih edilmektedir.
Borç ve borçlu-alacaklı arasındaki sözleşmenin çeşidine göre yukarıda söz edilen haciz çeşitlerinden birisi işleme konmaktadır.
İcra ve İflas Hukuk Danışmanlığı
Borçlu tarafından zamanında ödenmemiş olan alacak miktarı için cebri icra, yalnızca yasalar dahilinde, kamu otoritesi tarafından yapılabilmektedir. Bu yüzden bireylerin kendi aralarında alacak ve borç hususunda yasal olmayan yöntemlere başvurmaması lazımdır. Dolayısı ile icra ve iflas hususunda profesyonel avukatlardan yardım alınmalıdır. Aksi durumda istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.
AVD Hukuk olarak; zamanında ödenmeyen borçların tahsil edilmesi ve hukuksal yaptırımlar hakkında müvekkillerimize en iyi şekilde yardımcı olmaktayız. İcra ve iflas hukuku davalarında dava takibi ve sonuçlandırma desteği sunmaktayız. İcra ve iflas hukukuna uygun şekilde borç tahsili ve dava aşamaları hakkında bilgi almak ve yasal haklarınızla ilgili detayları öğrenmek için avukatlarımızla iletişim kurabilirsiniz.
AVD Hukuk Müvekkilleriyle Nasıl Çalışır
Davayı Tartış
Davayla ilgili uzman avukatlarımız müvekkillerimizle ilgili dava hakkında bir toplantı düzenler ve dava hakkında detaylı bilgi alır.
Durumları Değerlendir
Mevcut koşulların ve dava sürecinin müvekkil lehine ve aleyhine ne tür dinamikler barındırdığının analizi yapılır.
Dava Dosyasını Hazırla
İlgili Dava içeriğine ve koşullarına göre dava dosyası hazırlanır, müvekkille son kontroller yapılarak ilgili mahkemeye iletilir.
Daha Fazla Bilgi Topla
Dava süreci takip edilerek gelişmeler müvekkil ile paylaşılır. Gerektiği durumlarda mahkemeden gelen veriler doğrultusunda müvekkil ile koordinasyon halinde yeni bilgiler ve belgeler edinilir.